FÖROLÄMPNING

Bok - Hat på nätet
Vad får du inte skriva på nätet?

I deras "bok" står de om förolämpning och de har även lagt in vad lagen säger;
"Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes för förolämpning. " (Brottsbalken 5 kap. 3 §)

Om man söker på vad ordet förolämpa betyder så kommer de upp:
Förnedra och kränka.

Jag som skriver detta tycker dessa ord passar väldigt bra till förolämpning.
En förolämpning måste inte bara vara ord som många tror.
Att slå någon i ansiktet tex kan vara en förolämpning många ser de som att förlöjliga personen.

Detta skriver vi med att ha jämnfört från olika sidor men skrivet med våra egna ord på de sätt som vi förstår de hela.

En förolämpning är ett brott.
Men vad är brottet?
Detta brott kan vara om de har rasistiska ord i sig eller om de är riktat rakt till den utsatte.

Taget ur boken;
Exempel: Felicia byter ut sitt kontaktman på MSN till " Klara är en blatte ". Klarar inte en av Felicias kontakter på MSN.

Felicias beteende är inte alls trevligt, men hon kan inte hållas ansvarig för att förolämpat Klara. Det beror på att Felicia inte riktat det kränkande uttalandet till Klara.
Det är också så att om den som blir utsatt på förhand har samtyckt förolämpningen har inte heller något brott begåtts.


Man kan tycka att de är väldigt komplicerat och att vissa saker de borde självklart vara olagligt och att de ska få en uttredning.
Alla kränkande kommentarer borde tas på allvar enligt oss här på Näthatskampen.

Vad tycker ni?

Också taget ur boken:
Exempel: Putte skriver " Jävla svartskalle!" till Yosef på kik.

I exemplet har Putte kränkt Yosef genom att rikta skällsord mot honom. 
Skällsordet är rasistiskt, vilket gör domstolen kommer se skärskillt allvarligt på det. Det här är ett typiskt exempel på ett brottsligt uttalande och Putte kan hållas ansvarig för att ha förolämpat Yosef.

Så står det också.

Det är inte okej att förolämpa andra.

Förolämpning kan också vara hånfulla bilder emot någon.

Vi måste få ett STOPP på dessa förolämpningar som pågår på internetet.
Hur kommer vårat samhälle se ut i framtiden om detta fortsätter?
De måste få ett stopp.
Vi kanske inte kan göra allt men DU kan göra en liten del till att göra samhället bättre.

Är du med oss? 
Hashtagga #NÄTHATSKAMPEN

Kommentera vad ni tyckte om inlägget.

Kärlek & Respekt,

Näthatskampen.
Ellen, Elin & Catarina.
Hopp & stöd.
Tro & en stark vilja.

Kommentarer:

1 En Vän:

ETT LITET MEDDELANDE FÖR ATT BELYSA MOBBNING OCH STÖTTA DE UTSATTA!

Våren 2011 sade en 61-årig kvinna upp sig från sitt jobb på www.prevent.se där hon arbetat i hela sitt liv för att Jessica Nilsson Frisk, en tjej född 1981 som ändå bara arbetade där i några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell narkoman att förtala och mobba kvinnans jämnårige son där på en oerhörd nivå bakom ryggen på henne under flera års tid. Bägge hade varit jättesnälla mot henne själva. Sonen hade precis önskat henne en god jul när allt uppdagades. När detta framkom, ljög Jessica även och påstod sig ha blivit hotad av sonen. Den nya VD:n sen endast två år- Maria Schönefeld - och även Jessicas egen chef Mats Quist, hjälpte gruppen sprida förtalet ytterligare när det hela slutligen framkom. De ljög sen ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte till och med lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen.

Den äldre kvinnan mådde så fruktansvärt av detta att hon först blev sjukskriven och sen sade upp sig. Hon hade då arbetat där i 41 års tid - ända sen hon var 19 år gammal, varit anställd längst av alla och hade bara fyra år kvar tills pensionen. Sonen var lätt förståndshandikappad, hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Moderns jobb var det enda ställe där han inte hade upplevt att folk varit elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg. Han hade hälsat på där ända sen han var liten.

Jessica själv stod helt utanför hela tiden. Var inte ens med på ett möte. Hon bad inte ens om ursäkt när kvinnan berättade hur fruktansvärt hon mått av hennes förtal och att det var det absolut värsta hon varit med om i hela sitt liv.

Den då 50-årige narkomanen, som tidigare arbetat där som vaktmästare och som andra anställda visste brukade droger även på arbetstid, vägrade den nya VD:n veta något om med motiveringen att hon varken träffat honom eller ens visste vem han var. Han fortsatte därför besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig och var lika välkommen fortfarande. Han är dömd och finns med i Lexbase.se. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn

Till alla er som tar avstånd från mobbning och maktmissbruk mot de redan svaga och utsatta: Sprid detta vidare! Tack för ordet!

2 pellefant:

Mycket bra sida
världen hade varit bättre om det fanns fler som er
kramSvar: Åh tack så mycket.De är synd att de ens sak behöva finnas sådana sidor som oss.
Men vi hjälper så många vi kan.
Kram.
/Näthatskampen Teamet.
Ellen, Elin och Catarina!

Kommentera här: